Waarom laten uw haren u los?

Heren, uw haren worden steeds zeldzamer op uw schedel. Vormt kaalheid een bedreiging voor u? Bestaat er een behandeling om deze evolutie tegen te gaan? Dermatoloog Françoise Guiot vertelt u alles over een kwaal die twee mannen op drie treft.

“2/3 van de mannen wordt met haaruitval geconfronteerd tegen de leeftijd van 35 jaar. Tegen de leeftijd van 50 jaar stelt 85% van de mannen vast dat ze te kampen hebben met een grote terugval van de hoeveelheid haar. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat ze volledig kaal zullen worden.”

Kleiner wordende cycli

Haren volgen een onveranderlijke cyclus: eerst is er de anagene fase (het haar groeit) gevolgd door de catagene fase (rustfase) en ten slotte de telogene fase (het haar sterft en valt uit). De cyclus duurt gemiddeld tussen één en vier jaar. Kaalheid wordt veroorzaakt door de hyperactiviteit van een enzym dat luistert naar de naam 5-alfa-reductase. Dit enzym versnelt de haarcyclus. Door deze cycli te versnellen, zal deze hyperactiviteit alle mogelijkheden van de haarwortel om te regenereren uitputten. Dat zorgt voor een vroegtijdige veroudering totdat de haren niet meer groeien.

“De ernst van de alopecia wordt geëvalueerd op basis van de Hamiltonschaal die gaat van 1 tot 7”, legt dr. Françoise Guiot uit. “Vanaf de stadia 1 tot 3 beginnen de haren uit te vallen vooraan de schedel tot de schedel zichtbaar wordt ter hoogte van de vertex. Vanaf stadium 4 wordt het moeilijk om nog iets tegen de kaalheid te doen. Daarom is het belangrijk om snel maatregelen te treffen bij een beginnende alopecia.”

Niet alleen een kwestie van erfelijkheid

De belangrijkste oorzaak van kaalheid is een teveel aan mannelijke hormonen. Dit teveel is erfelijk bepaald. Maar er zijn ook andere oorzaken: bepaalde geneesmiddelen (chemotherapie, anticoagulantia, immunosuppressiva, statines, enzovoorts), een psychologische shock, stress, voedingstekorten, enzovoort.

Welke oplossingen zijn er?

“In alle geval is het aangeraden om zo snel mogelijk een dermatoloog te raadplegen. Die kan het type alopecia diagnosticeren en de behandeling voorschrijven die daarbij hoort”, legt de dermatoloog nog uit. “Het is immers aangetoond dat het makkelijker is haaruitval te vertragen dan ervoor te zorgen dat het opnieuw groeit. Er bestaan verschillende cosmetische oplossingen in de vorm van specifieke shampoos, lotions en serums.” Maar alopecia androgenetica bij de man vraagt om een medicamenteuze behandeling.

Een lokale behandeling met een oplossing van minoxidil van 2 tot 5% werkt bij de meerderheid van de patiënten. Minoxidil is een behandeling met een geneesmiddel dat tweemaal daags moet worden aangebracht. Het zorgt voor een vertraging van de haaruitval, wat leidt tot een toename van het aantal haren. Minoxidil heeft een reële efficiëntie gedurende de volledige periode van de behandeling, maar dat effect stopt meteen na de stopzetting van de behandeling. Finasteride, een behandeling voorgeschreven bij prostaathypertrofie blijkt een groot effect te hebben op alopecia androgenetica. 80% van de haaruitval wordt gestopt met de inname van 1 mg/dag. Zoals bij minoxidil stopt het effect op het moment van de stopzetting van de behandeling.

Rate this post

Similar Posts

Geef een reactie