electric-cigarette1_860

Káros az e-cigi

A világon mind a mai napig 1,1 milliárd ember dohányzik, a káros szenvedélynek köszönhetően a dohányzás okozta betegségekben pedig közel nyolcmillió ember hal meg évente. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb kutatása szerint az e-cigaretta használatát is szabályozni kell, mivel azok károsak az egészségre.

electric-cigarette1_860A globális dohányzási járványról szóló WHO jelentés kiemeli, hogy semennyire nem segítik a daganatos betegségek elleni harcot a hevített dohánytermékek és az elektromos cigaretták szívása. Az e-cigaretta dohány helyett nikotint tartalmaz, ami az egészségügyi szakemberek véleménye szerint nemcsak a hagyományos cigaretta, hanem az e-cigaretta rendszeres használata közben is veszélyes.

A dohányzás közben a nikotin az agy alsó felén jó hangulatot, örömet, vidámságot okoz, mivel fokozza a dopamin elválasztást, a nikotin receptorok ingerlése pedig serkentő hatást fejt ki a szervezetre. A dohánytermékekben és az e-cigarettákban lévő nikotin csökkenti az éhségérzést és adrenalint szabadít fel. Mivel hamar lebomlik és gyorsan kiürül, használójának a receptorok szabaddá válása után hiányérzete keletkezik, a dohányos emiatt újra nikotint igényel.

A WHO kutatói úgy látják, az elektromos cigarettát szívók még mindig azt hiszik, hogy az kevésbé káros és biztonságosabb. A hevítettdohány-termékek és a hagyományos cigaretta használata között azonban annyi a különbség, hogy az újabb technikák esetében nem keletkezik kátrány és dohányfüst.

Az Egészségügyi Világszervezet kutatási eredményei is azt mutatják, hogy az elektromos cigarettát szívók körében jóval gyakoribb a szívbetegség. Szívása az agy működése számára fontos őssejteket is károsíthat, mivel stresszválaszt idéz elő az idegi őssejtekben. Károsodhatnak, betegséghez vezethetnek és el is halhatnak az emberi élet számára létfontosságú idegi őssejtek – akár rövid idejű szívás esetén is. A magzat és a serdülő szervezet – mivel ilyen az agy még fejlődő állapotban van – a rendkívül hajlamos az őssejtkárosodásra, ám felmérések bizonyítják, hogy a világ sok országában a fiatalok egyre többen használják az elektromos cigarettát.

Forrás: egeszseg.hu

5/5 - (1 vote)

Similar Posts