D-vitamin

Miért fontos a D-vitamin az emberi szervezet számára?

A D-vitaminnak fontos szerepe van a szervezetünk egészséges működésében. Ha tartós D-vitamin hiányban szenvedünk, az egészségügyi problémákhoz vezethet. A természetből a nap sugarai által nyerhetjük, de megtalálhatjuk élelmiszerekben, vagy zsírban oldódó vitaminok segítségével is feltölthetjük vele szervezetünket.

D-vitamin

Napjainkban nagyon kevés élelmiszerből tudjuk magunkhoz venni a D-vitamint. A méz, a kaviár, az élesztő, a csiperkegomba, a tőkehal máj, az olajos halak, tejtermékek és a tojás tartalmaznak leginkább D-vitamint.  A D-vitamin valójában egy hormon elő anyaga, amely más hormonokra és a szervezetünk legalább harminc sejttípusára van hatással.

Nem csak a csontok fejlődésében van nagy szerepe, hanem az immunrendszerünk erősítésében is. Véd a fertőző betegségek kialakulásától, a depressziótól. és megelőzi a gyermekkorban kialakuló cukorbetegséget is, megelőzi az allergiás ekcémát, és asztmát. Megfelelő mennyiség szükséges belőle ahhoz, hogy a veleszületett és a szerzett immunitásban a sejtek funkcióját aktiválja, ezért olyan fontos, hogy a D-vitamin készletünkről mindig gondoskodjunk. 

Nyáron akár fél óra napsütésben eltöltött idő is elegendő a napi D-vitamin szükségletünk pótlására,  a borúsabb időszakokban, ez már nem ilyen egyszerű, főleg azoknak akik zárt helyen dolgoznak nagyon fontos, hogy jobban figyeljenek szervezetük D-vitamin pótlására. Kortól, éghajlattól, étkezési szokásoktól függően van szükség a helyes D-vitamin pótlásra.

Magyarországon a felnőtt magyar lakosságnál nagy mértékben jelen van D-vitamin hiány. Mintegy 90 százaléka szenved D-vitamin hiánytól.

D-vitamin a diabétesz megelőzéséért

Tudományos kutatások egyértelmű kapcsolatot állapítottak meg a D-vitamin-hiány és a cukorbetegség között. Felmérések tanúsága szerint a kisgyermekkorban elszenvedett D-vitamin-hiány 10 vagy akár 20 évvel később okoz cukorbetegséget.

D-vitaminnal a rák ellen

Szintén kevéssé ismert tény, hogy a D-vitaminnak igen komoly szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében, hiszen hormonná átalakulva szabályozza a sejtek működését is.

A D-vitaminnal elkerülhető betegségek sorának ezzel még nincs vége: bizonyítottan szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az infarktusból való felépülésben, a vérnyomás szabályozásában, sőt az elhízás megakadályozásában is.

Mennyi az ajánlott napi bevitel?

A gyermekek D-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége a gyermekorvosi szakmai kollégium javaslata alapján 1 éves korig 600 NE/nap, 2 és 3 éves korban, októbertől – áprilisig (téli időszakban) szintén 600 NE/nap, felnőtteknél az Országos Élelmezés- és Táplálkozás Tudomány javaslata alapján napi 1500-2000 NE, várandós anyukáknál napi 1500-2000 NE. (NE= Nemzetközi egység)

Igazságok a D-vitaminról

Nem igaz, hogy csak a csontok egészséges fejlődésében játszik szerepet, mint ahogyan az sem igaz, hogy a szolárium használata D-vitamin serkentő. A D-vitamin UV-B sugarak hatására termelődik, míg a modern a szolárium gépek már UV-A sugarakkal működnek.

Nem elég tejterméket fogyasztanunk ahhoz, hogy megfelelő legyen a napi D-vitamin szükségletünk, ugyan akkor az igazi, hogy a D-vitamint tartalmazó ételek fogyasztásával segíthetjük a szükséges napi szint termelődését.

A D-vitamin hiányt vérvételből és csontsűrűség méréssel állapítható meg. A csontsűrűség csökkenés már előrehaladott D-vitamin hiányt jelent, ne várjuk meg ezt az állapotot, gondoskodjunk naponta a D-vitamin forrásunkról.

Forrás: stylemagazin.hu

5/5 - (1 vote)

Similar Posts